wanneer heb je een erectiestoornis

Wanneer heb je een erectiestoornis?

Erectiestoornissen zijn een veel voorkomend probleem dat mannen van alle leeftijden kan treffen. Geschat wordt dat ongeveer een derde van de mannen boven de 50 jaar te maken krijgt met een vorm van erectiestoornis. Oorzaken van erectiestoornissen zijn onder meer problemen met de bloedtoevoer naar de penis, hormoonproblemen, diabetes en andere medische aandoeningen. Er is niet één oorzaak voor erectiestoornissen, en het kan moeilijk zijn om vast te stellen of een man deze aandoening heeft. Enkele tekenen en symptomen van erectiestoornissen zijn problemen om een erectie te krijgen, problemen om een erectie te behouden, problemen om tijdens de seks een hoogtepunt te bereiken en pijn tijdens de seks. Als u vreest dat u een erectiestoornis heeft, praat dan met uw arts.

Wat is erectiestoornis?

wanneer heb je een erectiestoornis

Erectiele disfunctie (ED) is een seksuele stoornis die wordt gekenmerkt door het onvermogen om een erectie te krijgen of te behouden die voldoende is voor bevredigende seksuele activiteit. Het kan gênant en frustrerend zijn en veel leed veroorzaken voor zowel mannen als hun partners. ED is een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen in de Verenigde Staten en treft ongeveer 25% van de mannen boven de 40 jaar. De meest voorkomende oorzaken zijn leeftijd, diabetes, hartaandoeningen, hoge bloeddruk, roken en overgewicht. Ongeveer de helft van alle mannen met ED ervaart enige mate van beperking in hun vermogen om seks te hebben. ED kan worden behandeld met verschillende medicijnen of een operatie.

Tekenen van erectiestoornissen

Erectiele disfunctie (ED) is een veel voorkomend probleem, dat tot 50% van de mannen boven de 40 jaar treft. Er zijn veel tekenen en symptomen van ED, maar de belangrijkste is de moeilijkheid om een erectie te krijgen of te behouden. Hier zijn enkele belangrijke symptomen:

1. Moeite om een erectie te krijgen. Als u geen erectie kunt krijgen, zelfs niet als u opgewonden bent, is dit een teken dat uw erectiele functie verminderd is.

2. Minder seksuele interesse en plezier. Als u minder geïnteresseerd bent in seks of uw partner er minder van geniet vanwege uw ED, is dit een groot probleem.

3. Significante veranderingen in orgasmisch vermogen of bevrediging ten opzichte van eerdere ervaringen. Als u in het verleden moeite heeft gehad om een orgasme te bereiken of nu moeite heeft met klaarkomen, kan dit een teken van ED zijn.

Wanneer heeft u een erectiestoornis?

Er is geen eenduidig antwoord op deze vraag, omdat het afhangt van iemands leeftijd, gezondheid en andere factoren. De meeste mannen krijgen echter ergens tussen hun 40ste en 70ste te maken met erectiestoornissen (ED). De oorzaken van ED kunnen velerlei zijn, maar er zijn enkele algemene factoren die een rol kunnen spelen. Zo wordt leeftijd vaak in verband gebracht met een verminderde bloedtoevoer naar de penis door veranderingen in de anatomie of functie van de slagaders en aders. Daarnaast kunnen obesitas en diabetes leiden tot een verminderde bloedstroom en meer ontstekingen in de weefsels rond de penis. Ook roken kan de bloedvaten beschadigen en bijdragen tot ED. Ten slotte kan stress de testosteronproductie beïnvloeden, wat kan leiden tot ED bij mannen met een laag testosteronniveau.

LEES  Wat doet Kamagra: Is het de moeite waard om te kopen?

Fysieke oorzaken van ED

Er zijn veel lichamelijke oorzaken van erectiestoornissen (ED), en de meest voorkomende zijn leeftijd, gezondheidsproblemen zoals diabetes of hoge bloeddruk, en medicijnen. Andere oorzaken zijn stress, angst, depressie, slaapstoornissen en een laag testosterongehalte. Sommige mannen kunnen ook een neurologisch probleem hebben, zoals ruggenmergschade die de zenuwfunctie in de penis aantast. Wat de oorzaak ook is, als u moeite hebt om een erectie te krijgen, is het belangrijk om naar uw arts te gaan voor een diagnose en mogelijke behandelingen.

Psychologische oorzaken van ED

Er zijn veel psychologische oorzaken van erectiestoornissen (ED). Enkele van de meest voorkomende zijn:

1. Laag gevoel van eigenwaarde. Mensen met een laag zelfbeeld geloven vaak niet dat ze in staat zijn om een erectie te krijgen, en daardoor vinden ze het moeilijk om een erectie te krijgen en te houden.

2. Angst. Mensen die angstig zijn ervaren vaak veel stress in hun leven, wat kan leiden tot problemen met de seksuele functie. Met name angst kan de bloedcirculatie verstoren en ED veroorzaken.

3. Depressie. Een aanzienlijk aantal mannen lijdt op enig moment in hun leven aan depressie, wat kan leiden tot problemen met de seksuele functie en ook op andere gebieden van het leven. Depressie kan het ook moeilijker maken voor mensen om een orgasme en een erectie te krijgen.

4. Relatieproblemen. Het kan gaan om zaken als communicatiestoornissen, onopgeloste woede en onopgeloste conflicten. Deze problemen kunnen een omgeving creëren waarin ED zich eerder ontwikkelt. Als u of uw partner te maken heeft met een van deze problemen, is het belangrijk om hulp te zoeken bij een professional. 

Soorten erectiestoornissen: Organisch, functioneel en psychogeen

Hoewel er geen pasklaar antwoord is op de vraag wat erectiestoornissen veroorzaakt, is het bekend dat verschillende factoren kunnen bijdragen. Sommige mannen ervaren het probleem zonder bekende reden, terwijl anderen met ED kampen als gevolg van onderliggende gezondheidsproblemen. Voor degenen die op zoek zijn naar een organische oplossing voor hun erectiestoornis, zijn er een aantal behandelingen beschikbaar waarbij geen medicijnen of operaties nodig zijn. Er zijn drie soorten erectiestoornissen: organische, functionele en psychogene.

1. Organische vorm van erectiestoornissen: Organische erectiestoornissen (ED) zijn een reëel en ernstig probleem dat mannen van alle leeftijden kan treffen. In feite is het de tweede meest voorkomende vorm van seksuele disfunctie na voortijdige ejaculatie. Hoewel er veel verschillende oorzaken van ED zijn, is organische ED vaak te wijten aan aandoeningen zoals diabetes, hoge bloeddruk en hormonale onevenwichtigheden. Onbehandeld kan organische ED de levenskwaliteit van een man ernstig beïnvloeden. Gelukkig zijn er veel behandelingen beschikbaar die kunnen helpen het libido en de levenskwaliteit van een man te herstellen.

LEES  Lovegra Werking: Hoe werkt het voor vrouwen?

2. Functionele vorm van erectiestoornissen: Het functionele type erectiestoornis is een nieuwe en relatief onontdekte classificatie die een spectrum van stoornissen omvat van mild tot ernstig. Volgens de auteurs is dit functionele type ontstaan omdat er niet één algemeen aanvaarde definitie van erectiestoornis (ED) bestaat, en uit talrijke studies is gebleken dat verschillende patiënten ED anders ervaren. Daarom hebben zij een typologie opgesteld op basis van zes dimensies: fysieke inspanningscapaciteit, frequentie van seksuele activiteit, psychologisch welzijn, tevredenheid met het lichaamsbeeld, gevoel van beheersing over levensgebeurtenissen, en relatiestatus. Zij stelden vast dat de meerderheid (78%) van de mannen met ED in een van de drie functionele types valt: beperkte/beperkte functionaliteit (43%), verminderde functionaliteit (29%), of extreme beperking (13%). De meest voorkomende oorzaak voor beperkingen waren fysieke gezondheidsproblemen gerelateerd aan ED, zoals hartaandoeningen of diabetes.

3. Psychogene vorm van erectiestoornissen: Psychogene erectiestoornis (PD) is een aandoening die wordt veroorzaakt door psychologische factoren. Dit betekent dat het probleem niet lichamelijk is en niet kan worden verholpen met medicijnen of een operatie. PD kan een zeer frustrerende aandoening zijn omdat het niet altijd reageert op behandeling. Er zijn verschillende soorten PD, met elk hun eigen symptomen. Sommige mensen hebben problemen met het krijgen of behouden van een erectie, terwijl anderen problemen hebben tijdens de seks. Sommige mensen hebben slechts af en toe problemen, terwijl anderen hardnekkige problemen hebben die een voortdurende behandeling vereisen. Er is niet één antwoord voor de behandeling van PD, maar veel verschillende behandelingen kunnen voor verschillende mensen goed werken.

Etiologie van erectiestoornissen: Complex en multifactorieel

wanneer heb je een erectiestoornis

De etiologie van erectiestoornissen (ED) is complex en multifactorieel. Er zijn meerdere oorzaken van ED, waarbij genetische, levensstijl- en omgevingsfactoren allemaal een rol spelen. Recente studies suggereren dat er een verband kan bestaan tussen bepaalde ziekten en ED.

Er zijn meerdere oorzaken van ED: genetische, leefstijl-, omgevings- en neurologische factoren. Genetische factoren zijn obesitas, diabetes mellitus, hypertensie en hart- en vaatziekten. Levensstijlfactoren zijn roken, sigaretten en alcoholgebruik. Omgevingsfactoren zijn bijvoorbeeld blootstelling aan gifstoffen en verontreinigende stoffen. Neurologische factoren zijn onder meer geneesmiddelen die de zenuwfunctie beïnvloeden (zoals antidepressiva), hoge niveaus van stress of angst (in verband met relatieproblemen of werkstress), en een voorgeschiedenis van seksuele disfunctie.

Medicamenteuze behandeling van ED

Het gebruik van medicijnen voor de behandeling van erectiestoornissen (ED) wordt steeds populairder. Er zijn verschillende medicijnen beschikbaar, elk met zijn eigen voor- en nadelen. Enkele gangbare soorten medicatie zijn fosfodiësterase type 5-remmers (PDE5-remmers), vaatverwijders en penisinjecties.

LEES  Lovegra Vrouwen: Wat is het precies?

PDE5-remmers behoren tot de meest gebruikte medicijnen voor de behandeling van ED. Deze medicijnen werken door de afbraak van bloed in de penis te voorkomen, waardoor erecties kunnen verbeteren. PDE5-remmers kunnen oraal worden ingenomen, rechtstreeks in de penis worden geïnjecteerd of plaatselijk op de penis worden aangebracht. Bijwerkingen zijn duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid en vermoeidheid. PDE5-remmers mogen niet worden gebruikt als u een ongecontroleerde hoge bloeddruk of hartproblemen heeft.

Chirurgische behandeling voor ED

Er zijn veel chirurgische behandelingen voor erectiestoornissen (ED). Het meest voorkomende type operatie is een penisimplantaat. Hierbij wordt een penisprothese geïmplanteerd, meestal van plastic of siliconen. Een andere veel voorkomende operatie is de vaginoplastiek. Hierbij wordt een nieuwe vaginale opening gecreëerd door de vorm en grootte van de boven- of onderwand van de vagina te veranderen. Andere procedures zijn verschillende soorten besnijdenis bij mannen, zenuwsparende operaties voor ED, en het injecteren van vasoactieve medicijnen in de penis om te helpen bij de erectie.

Veranderingen in levensstijl om ED te verbeteren

Er zijn veel dingen die mensen kunnen doen om hun ED te verbeteren. Enkele veel voorkomende veranderingen zijn: 

1. Medicijnen innemen zoals voorgeschreven. Hieronder vallen zowel voorgeschreven medicijnen als vrij verkrijgbare middelen. Als uw arts heeft gezegd dat u een bepaald medicijn moet nemen, volg dan de instructies zorgvuldig op. 

2. Het stressniveau verminderen. Stress is een veel voorkomende boosdoener bij het veroorzaken van ED, dus probeer uw stressniveaus zoveel mogelijk te verminderen door ontspanningstechnieken te beoefenen en regelmatig te sporten. 

3. Het nemen van supplementen voor een betere erectiele functie. Veel mannen hebben baat bij het nemen van supplementen zoals CoQ10 of L-arginine voor een betere erectiele functie en algehele gezondheid.

Preventie van erectiestoornissen

Erectiele disfunctie (ED) is een veel voorkomend probleem dat zowel mannen als vrouwen kan treffen. Het wordt gekenmerkt door het onvermogen om een erectie te krijgen die stevig genoeg is voor geslachtsgemeenschap. De oorzaken van ED kunnen variëren, maar er zijn enkele algemene dingen die u kunt doen om het te voorkomen of te behandelen. Hier volgen enkele tips: 

1. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging: Een gezonde levensstijl omvat regelmatige lichaamsbeweging, die uw algemene gezondheid kan verbeteren en kan helpen om uw lichaam optimaal te laten functioneren. Van lichaamsbeweging is aangetoond dat het de bloedtoevoer naar de penis bevordert, wat de erectiele functie kan verbeteren. 

2. Eet een evenwichtig dieet: Zorg ervoor dat je een evenwichtig dieet eet dat veel fruit en groenten bevat. Deze voedingsmiddelen zijn rijk aan vitaminen en mineralen, die uw algehele gezondheid kunnen helpen verbeteren en helpen bij het voorkomen van ED. 

3. Zorg voor voldoende slaap: Een goede nachtrust helpt de bloedtoevoer naar de penis te verbeteren en vermindert het stressniveau. Het helpt ook de algemene stemming en cognitieve functie te verbeteren. Bovendien verhoogt voldoende slaap de testosteronproductie, wat de erectiele functie kan helpen verbeteren.

Share your love

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *